A A A K K K
для людей із порушенням зору
СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

Інформація по відповідям на звернення депутатів Середино-Будської міської ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо підвищення тарифів на газ, послуги з розподілу природного газу, електроенергію

Дата: 14.04.2021 09:25
Кількість переглядів: 529

Фото без опису             На звернення депутатів Середино-Будської міської ради щодо підвищення тарифів на газ, послуги з розподілу природного газу, електроенергію до міської ради надійшли листи від Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради України, Міністерства розвитку громад та територій України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Міністерство енергетики України, Міністерство соціальної політики України.

            Так, в листі Комітету з питань енергетики та ЖКП ВР України йдеться, що для врегулювання озвучених проблемних питань  Верховна Рада в січні прийняла Постанову «Про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв’язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово- комунальні послуги». Цією постановою запропоновано ряд організаційно-правових заходів, спрямованих на зменшення видатків населення на оплату житлово- комунальних послуг.

            Зокрема, КМУ спільно з НКРЕКП доручено розглянути можливість:

            запровадження державного регулювання тарифів, встановлення граничних рівнів націнки до тарифів на житлово-комунальні послуги;

            встановлення окремого тарифу на електроенергію для населення за обсяг, спожитий до 100 кВт/год електроенергії на місяць (включно), а для будинків з електроплавленням – за обсяг до 3000 кВт/год;

            відшкодовувати вразливим категоріям споживачів витрати на оплату житло-комунальних послуг та компенсувати витрати на оплату послуг постачання природного газу та інше.

            З Державного бюджету України виділено 1,4 мільярда гривень на компенсацію частини оплати за електроенергію населенням, що проживає в будинках з електроопаленням, багатодітними, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу.

            Уряд ухвалив зміни до ряду своїх постанов та встановив максимальну граничну ціну на природний газ для населення до кінця опалювального сезону на рівні 6,99 грн. за кубічний метр.

            НКРЕКП обмежила тариф на розподіл природного газу на рівні 1,79 грн. за кубічний метр.

            Продовжують діяти тарифні коефіцієнти (двозонні, тризонні) для населення, у якого наявний облік споживання електроенергії за періодами часу.

           Крім того, громадяни, що мають фінансові проблеми, можуть скористатися Програмою житлових субсидій.

            Міністерство розвитку громад та територій України в своєму листі повідомило, що питання формування і встановлення тарифів на природний газ, послугу з його розподілу, електричну енергію не відноситься до його компетенції, надало роз’яснення щодо формування і застосування тарифів на інші комунальні послуги та заходи, запроваджені Урядом для посилення соціального захисту громадян в частині надання і оплати житлово-комунальних послуг.

            НКРЄКП, повідомило, що відповідно до Закону України «Про ринок природного газу» (Закон) з 2015 року не має повноважень в частині встановлення цін на природний газ.

            Також, згідно цього Закону ринок природного газу функціонує на засадах вільної добросовісної конкуренції, а споживач має право на вільний вибір постачальника, враховуючі його цінову пропозицію, тощо.

            З січня 2020 року рядом нормативно-правових актів був змінений принцип визначення вартості оплати послуги розподілу природного газу та був здійснений перехід до замовленої потужності. Тариф на послуги розподілу природного газу розраховується за одиницю річної замовленої потужності.

            Згідно Кодексу газорозподільних систем, до складу газо-розподільчої мережі входять споруди і пристрої на газопроводах від місця надходження природного газу в ГРМ до пунктів призначення, а єдиним джерелом покриття витрат операторів ГРМ, що необхідні для провадження діяльності з розподілу природного газу – тариф на послуги його розподілу. За рахунок цих коштів забезпечується робота газових мереж, експлуатація газового обладнання, підтримується цілодобова робота аварійних служб. Таким чином, тарифи на послуги розподілу природного газу мають забезпечувати газорозподільні підприємства коштами, необхідними для роботи газорозподільних систем, експлуатації газового обладнання, підтримки цілодобової роботи аварійних служб.

            Щодо якості природного газу, НКРЕКП повідомило наступне. Оператор ГРМ відповідає за якість газу з моменту його надходження в ГРМ до моменту його передачі в пунктах призначення.  

            За письмовим запитом споживача про надання документів щодо фізико-хімічних показників природного газу, оператор ГРМ протягом 5 робочих днів надає їх споживачу. Перевірка тиску або показників газу здійснюється оператором ГРМ на підставі письмової зави споживача. Споживач має право за власний кошт ініціювати проведення аналізу газу іншою лабораторією.

При виявленні невідповідностей, оператор ГРМ здійснює перерахунок обсягів спожитого газу, а споживач отримує компенсацію. В іншому випадку споживач компенсує оператору ГРМ витрати, понесені ним на перевірку якості та тиску газу.     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь