СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

До 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи

Дата: 23.04.2021 14:01
Кількість переглядів: 449

19 квітня відбулося засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення у 2021 році заходів, пов’язаних з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.

«Чорнобиль - набагато більше, ніж просто катастрофа. Ми маємо переосмислити його вплив на Україну. Адже трагедія незабаром стала темою для дискусій щодо прав людини, прав громадян, демократії та збереження природи. Після 26 квітня 1986 року світ розділився на «до» і «після». Сподіваємося, що план заходів з відзначення 35-ї річниці допоможе досягти нашої майбутньої мети - підняти питання важливості меморіалізації Чорнобилю. А також внесення Зони відчуження до світової спадщини ЮНЕСКО, що надасть можливість продемонструвати всьому світу вагу цієї спадщини та зберегти її для майбутніх поколінь», - зазначив у ході засідання Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

В рамках виконання Плану заходів, пов’язаних з 35-ми роковинами Чорнобільської катастрофи, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2021 р. №170-р, надаємо інформацію, що розкриває основні сенси Чорнобильської зони.

 

Фото без опису   Станція була спроектована на 12 енергоблоків, перший із яких почав працювати у 1977 році. Встигли побудувати та експлуатувати 4 енергоблоки.

А з 1986 до 2000 року працювали 1,2,3 реактори, після чого станція перейшла у тривалий режим зняття з експлуатації

   Цикл виробництва атомної електроенергії виправдовує та передбачає тривалий та високовартісний процес зняття з експлуатації енергоблоків після завершення їх термінів експлуатації. Радіоактивні матеріали реактора та відпрацьоване паливо потребують складного процесу поводження, яким неможливо знехтувати заради безпеки та екології.

 

Фото без опису   НБК вартістю понад 1.5 млрд. євро був побудований коштами 43 країн-донорів протягом 10 років та може експлуатуватися 100 років. Це дозволило значно підвищити рівень безпеки, та створити умови для подальших робіт з демонтажу  зруйнованого реактора

  У Чорнобильській зоні виводиться з експлуатації АЕС, експлуатується Новий Безпечний Конфайнмент над 4м реактором;  зосереджений цикл поводження з радіоактивними відходами всієї країни, забезпечується безпечне зберігання відпрацьованого палива існуючих АЕС; знаходиться найбільший заповідник України. Безпека – основний продукт Чорнобильської зони!

Діяльність всіх підприємств Чорнобильської зони спрямована на контроль безпеки та нерозповсюдження радіації, покращення екології країни та збереження екосистем заповідника. Цю професійну роботу виконують близько 6 000 працівників!

 

Фото без опису   Відвідування Чорнобильської зони проводиться лише за заздалегідь дозиметрично дослідженими  маршрутами та локаціями, на яких рівень радіації є безпечним для дорослої людини. Тривалість туру залежить від бажання та може тривати до 5 днів.

  Магнетизм Чорнобильської зони зумовлений поєднанням на єдиній території унікальних технологічних об’єктів, покинутих місць проживання та мальовничої дикої заповідної природи. Це місце переосмислення світогляду, оцінки важливості відповідальності, розуміння наслідків кожної дії,  взаємодії людини і природи.

 

Фото без опису   На заповідній території у понад 230 тисяч гектарів не можлива будь-яка промислова діяльність та проживання. Це місце для розвитку та розквіту дикої природи, яка поглинає наслідки діяльності людини. У заповіднику живуть 400 видів тварин, з яких 75 червонокнижних, а також більше 1 000 видів рослин, наявні 200 історичних пам’яток.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь