СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

В Україні вперше офіційно відзначають День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Дата: 14.05.2021 10:46
Кількість переглядів: 390

Фото без опису   Сьогодні, 14 травня, в Україні вперше офіційно відзначають День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Так наша держава приєднується до європейської спільноти націй, які формують пантеон Праведників народів світу та інших рятівників під час Голокосту.

    Як повідомляє МЗС України, за даними ізраїльського Меморіального інституту Голокосту і героїзму «Яд Вашем» Україна займає четверте місце в світі за кількістю осіб, які допомагали євреям у часи Другої світової війни.

    У ті роки гітлерівська Німеччина відповідно до нацистської расової теорії намагалася повністю винищити єврейський народ, у тому числі на окупованій території України.

Під час Голокосту Україна втратила 1,5 мільйона євреїв – це чверть від знищених 6 мільйонів євреїв Європи. Рятівниками євреїв були українці, поляки, росіяни, білоруси, кримські татари, вірмени, греки, німці, представники різних релігійних конфесій. Ці люди виявляли людяність попри те, що за надання допомоги євреям смертна кара загрожувала не тільки самим рятівникам, але й їхнім дітям, членам їх родин.

На 2020 році 2 659 українців отримали звання Праведників народів світу. Цим званням Ізраїль відзначає неєвреїв, які з ризиком для життя рятували євреїв від знищення нацистами.

Україна підтримує світові зусилля із вивчення історії Голокосту та робить свій внесок, аби такі трагедії ніколи не мали шансу на повторення.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь