A A A K K K
для людей із порушенням зору
СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

Міський голова зустрівся з вчителями та батьківськими комітетами шкіл громади

Дата: 20.09.2021 18:45
Кількість переглядів: 291

  На минулому тижні міський голова Середино-Будської міської ради Олександр Ген зустрічався з педагогічними колективами та батьківськими комітетами навчальних закладів громади.

  Не секрет, що на даний момент вчителів цікавить питання вчасної виплати заробітної плати. Тому зустрічі починалися саме з його обговорення.

  Олександр Ген вкотре нагадував освітянам, що їх труд оплачується саме з державного бюджету, з освітньої субвенції, яка прораховується по кількості учнів. В нашій громаді діють дві міські повнокомплектні школи та три навчально-виховних заклади. І, як відомо, сільські школи не дотягують до нормативів, що доводить Міністерство освіти. Тому субвенція, яка надається не покриває річні витрати на заробітну плату працівників шкіл, її не вистачає і утворюється заборгованість. Згідно вимог Міносвіти потрібно скоротити чисельність педагогічних працівників, щоб вона відповідала кількості учнів. Чи, просто закрити сільські школи, які не виконують нормативи. Це дозволить вирішити проблему затримок зарплати.

У зв’язку зі зменшенням кількості учнів у громаді, в цьому році освітня субвенція доведена на 3 млн. менш ніж у минулому році і майже на 10 млн. менше від потреби на 2021 рік. У бюджеті громади немає коштів на покриття нестачі субвенції.  В той же час, значна кількість коштів виділяється на утримання навчальних закладів: ремонти, оновлення інвентарю, меблів, участь у співфінансуванні різних програм. Але, міський голова наполягає на тому, щоб усі існуючі навчальні заклади зберегти в громаді. Адже сільськи школи – це не тільки робочі місця.

Під час спілкування, Олександр Ген запевнив вчителів, що вже є певні напрацювання та гроші на виплату зарплати освітянам будуть винайдені. При цьому, не зважаючи на різні розмови, всі належні доплати і надбавки будуть збережені в повному обсязі. Але до кінця року зарплатня буде виплачуватися з невеликою затримкою. Це питання знаходиться на постійному контролі, обговорюється на всіх можливих рівнях і люди один на один з цією проблемою не залишаться.

Ще міський голова обговорював питання, що вперше озвучив на конференції вчителів. Це  шкільна форма та використання мобільних телефонів школярами під час учбового процесу.

Олександр Ген запропоновував батькам та вчителям вивчити питання щодо введення шкільної форми чи певного дрес коду  для учнів початкових класів. Це зробить дітей більш рівними та не буде відволікати від навчання. Пропонувалося багато різних варіантів, які б були доступні батькам, що мають різні фінансові можливості, в тому числі допомога від міської ради.

Стосовно мобільних телефонів, на даний час розробляється положення про їх використання вчителями та учнями, з урахуванням всіх сучасних вимог до навчання. Важливе, щоб гаджет не відволікав учасників навчального процесу. Положення буде доведено до всіх шкіл, де буде доопрацьовуватися обов’язково вчителями та батьками. Після чого буде відповідно затверджене.

Звісно, що користуючись нагодою, і вчителі, і батьки озвучували потреби навчальних закладів та населених пунктів. Слід зазначити, що міський голова порожніх обіцянок не давав. Говорив про те, що дійсно можна невдовзі зробити, що в силах ради, на що вистачить коштів.

Так за результатами зустрічі у Старій Гуті, Олександр Ген відзначив колишнього сільського голову, що сьогодні є старостою – Ніну Василівну Калашнікову. За її каденції, при мудрому використанні бюджетних коштів, була надана значна допомога НВК, відремонтовані та оснащені клуб і фельдшерський пункт.

Міський голова пообіцяв посприяти у вирішенні питання прибудови теплого коридору на ФП, та у оснащенні закладу необхідними медикаментами для надання відповідної оперативної допомоги мешканцям найближчих сіл. Це дуже важливо, враховуючи віддаленість Старої Гути від центру громади та труднощі з проїздом.

Місцевому навчально-виховному комплексу Олександр Ген доручив взяти шефство над пам’ятником загиблих під час Другої світової війни.

У Середино-Будській школі № 2 виникла проблема у об’єднаному класі. Там не вистачає місця для нормального пересування учнів та вчителя, необхідно зробити стоянку для велосипедів з навісом та замінити огорожу.

У першій міській школі практично відсутнє робоче місце для соціального педагога та психолога, для чого треба облаштувати та оснастити приміщення, треба обновити меблі у кабінеті математики.

Батьки озвучували проблеми з освітленням вулиць в темний час доби, зі станом доріг та з необхідністю видалення аварійних дерев, тощо.

У с. Жихово існує проблема з внутрішнім шкільним туалетом, необхідно вирішити питання опалення їдальні та її оснащення кухонним інвентарем, питання щодо освітлення школи в темний час доби.

У Чернацькому НВК було озвучене питання про оснащення спортивним інвентарем, у шкільній їдальні необхідно відремонтувати кухонні плити.

Ну і для всіх сіл проблеми практично однакові: стан доріг, аварійні дерева, вуличне освітлення, водопостачання.

Практично всі проблеми, з якими звернулися учасники зустрічей будуть вирішені найближчим часом.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь