A A A K K K
для людей із порушенням зору
СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

Допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі у трудовому та побутовому влаштуванні.

Дата: 22.09.2021 10:52
Кількість переглядів: 312

Фото без опису  Відповідно до Закону України «Про пробацію» передбачено три види пробації:

 

 досудова пробація – забезпечення суду інформацією, що характеризує особу, яка обвинувачується у вчиненні правопорушення, з метою врахування обставин її життя для прийняття судом справедливого рішення про міру її відповідальності (складення досудової доповіді);

наглядова пробація – здійснення наглядових та соціально-виховних заходів; надання психологічної, консультативної та інших видів допомоги, сприяння працевлаштуванню, залучення до навчання, участь у виховних заходах та соціально-корисній діяльності, проведення індивідуально-профілактичної роботи відносно особи, до якої застосовується пробація;

пенітенціарна пробація – це допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі у трудовому та побутовому влаштуванні за обраним нею місцем проживання, госпіталізація до закладів охорони здоров’я та сприяння в адаптації до життя у суспільстві.

 

В квітні 2018 року був прийнятий спільний наказ Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Порядку взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк».

Зі створенням пенітенціарної пробації працівники уповноважених органів з питань пробації здійснюють не лише нагляд за особами, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, а й працюють в установах закритого типу для участі в підготовці засуджених до звільнення, за ініціативи адміністрації установи виконання покарань (слідчого ізолятора), координуючи ці заходи з підрозділами пробації за місцем проживання засудженого після звільнення або місцем розташування установ соціальної адаптації для звільнених. Залучаються в роботу щодо здійснення моніторингу проблемних питань засуджених, які готуються до звільнення, їх можливих потреб після цього.

Охоплюючи низку функцій, уповноважені органи з питань пробації сприяють засудженим, які готуються до звільнення у визначенні намірів щодо місця проживання після звільнення, сприяють у працевлаштуванні працездатним особам, залучають до роботи з улаштування до спеціалізованих установ для звільнених осіб, інших установ соціальної підтримки (догляду), закладів для бездомних осіб, закладів соціального обслуговування, сприяють у наданні соціальних послуг. Тобто, створюється більш ефективна система соціальної підтримки звільнених осіб.

Момент звільнення засудженого має досить важливе значення для нього, оскільки він стикається з багатьма проблемами, які самотужки вирішити не в змозі. Саме тому на допомогу приходить служба пенітенціарної пробації, яка має прямий обов’язок допомагати особі, яка звільняється від відбування покарання у вигляді обмеження волі чи позбавлення волі на певний строк. Така допомога полягає в належній адаптації особи до соціуму після тривалої чи короткострокової ізоляції від суспільства.

Протягом 9 місяців 2021 року на виконання Шосткинського районного сектору № 3 надійшло 9 запитів відносно 6 осіб, які готуються до звільнення. Працівниками сектору направлено запити до структурних підрозділів району для встановлення можливості проживання, реєстрації та працевлаштування осіб після їх звільнення.

 В результаті проведеної роботи до установ відбування покарань направлено позитивні відповіді щодо можливості проживання, реєстрації та сприянню у працевлаштуванні осіб, які готуються до звільнення.

 

Начальник Шосткинського районного сектору № 3

філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області

майор внутрішньої служби                                                                       Катерина МІЦУРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь