A A A K K K
для людей із порушенням зору
СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

Вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 14.12.2021 18:16
Кількість переглядів: 266

Фото без опису 14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, також відомий як День ліквідатора. 

 Сьогодні у Середино-Будській міській раді відбувся захід, присвячений цій даті.

 До середино-Будських ліквідаторів, що взяли участь у заході, звернулася перший заступник міського голови Середино-Будської міської ради Ірина Заплаткіна. «26 квітня 1986 року відбулася світова трагедія, найбільша техногенна та екологічна катастрофа сучасності – аварія на Чорнобильській АЕС. Наша пам’ять і пам’ять багатьох наступних поколінь знову і знову буде повертатися до тих трагічних квітневих днів, адже Чорнобиль – це майже  мільйони осіб, постраждалих від катастрофи та її наслідків, велика територія, що зазнала прямого радіаційного ураження. Багатьом людям довелося залишити рідні домівки.
Віддаємо шану тим, хто прийняв на себе перший удар ядерної стихії та пішов у безсмертя. Хай ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир та спокій, адже маємо нарешті усвідомити, що людське життя є найбільшою на Землі цінністю. Щиро бажаю вам здоров’я, довгих років життя та миру», - зазначила Ірина Анатоліївна.

Зі словами вдячності зверталися до присутніх ліквідаторів й артисти Середино-Будського центру культури і дозвілля, що підготували невелику концертну програму. А один з учасників заходу попросив артистів виконати пісню спеціально для свого командира.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять жертв тієї страшної техногенної катастрофи, тяжкі наслідки якої відгукуються й досі

Після концертної програми відбувся «круглий стіл» під час якого ліквідатори мали змогу обговорити зі спеціалістами хвилюючі проблеми, задати питання.

У цьому заході взяли участь: головний спеціаліст відділу обслуговування громадян №4 (сервісний центр) Управління обслуговування громадян ГУ Пенсійного фонду України у Сумській області Любов Мозольова; заступник головного лікаря КНП «Середино-Будська міська лікарня» з медичної частини Світлана Манушина; начальник Середино-Будського відділу соціальної підтримки пільгової категорії громадян та осіб з інвалідністю Управління соціального захисту населення Шосткинської районної державної адміністрації Тетяна Агеєва.

Майже мільйон людей рятували Україну і світ від ядерної катастрофи на ЧАЕС, близько 60 тисяч з них – загинули.

Вибух на Чорнобильській атомній станції 26 квітня 1986 року призвів до масштабних трагічних наслідків. Після викиду в атмосферу радіоактивних речовин, було заражено майже 200 тисяч квадратних метрів землі, 70% з яких припадали на територію України та сусідніх країн.

Викид радіоактивних речовин після аварії на ЧАЕС становив до 50 мільйонів Кюрі, що в сотні разів перевищує показники радіації після атомного бомбардування японського міста Хіросіма в 1945 році.

Незабаром після аварії на Чорнобильській атомній електростанції населення Прип’яті, Чорнобиля та прилеглих сіл і селищ було евакуйовано, а навколо ЧАЕС була встановлена тридцятикілометрова Зона відчуження.

Страшні події 1986-го ніколи не зітруться з пам’яті теперішніх та майбутніх поколінь. 14 грудня ми вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом ліквідаторів. Також згадуємо тих, хто усвідомлено віддав за нас своє життя в ядерному котлі, і намагаємося вирішити безліч проблем тих, хто втратив здоров’я на ліквідації чорнобильської аварії.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь