A A A K K K
для людей із порушенням зору
СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

Заплава Десни має міжнародний статус

Дата: 02.02.2022 09:21
Кількість переглядів: 491

2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. В рамках відзначення цієї дати Національний природний парк «Деснянсько-Старогутський» організував в Середино-Будській міській територіальній громаді ряд заходів, присвячених тематиці водно-болотних угідь. Зокрема, працюють виставки у Середино-Будській міській раді та дитячій бібліотеці.  На виставках представлена інформація, фотографії, роздатковий матеріал про водно-болотне угіддя «Заплава Десни», що є одним з природних надбань нашого району.

2 лютого 1971 року у місті Рамсар в Ірані було прийнято «Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовища існування водоплавних птахів». Серед них і «Заплава Десни» площею 4270 га, яка розташована в межах Шосткинського району Сумської області і Новгород-Сіверського району Чернігівської області. Водно-болотне угіддя обмежене з півночі державним кордоном, із заходу – правим корінним берегом Десни, зі сходу – боровою терасою Десни.

Водно-болотне угіддя «Заплава Десни» відповідає ще й низці інших критеріїв Рамсарської конвенції, а саме:

є еталонною великою за площею ділянкою заплави крупної річки у Східному Поліссі з незміненим гідрологічним режимом, де збереглися весняні повені, меандрування русла;

підтримує існування рідкісних видів рослин і тварин;

важливе для збереження іхтіофауни;

важливе для збереження гніздових популяцій таких вразливих птахів як деркач, баранець великий, мородунка, грицик великий, пісочник малий, крячки річковий та малий.

підтримує існування близько 100 видів водно-болотних птахів під час міграцій.

Угіддя являє собою широку заплаву р. Десна з численними старицями, заплавними озерами з розвинутою прибережно-водною рослинністю, торфовими болотами і луками, невеличкими ділянками заплавних лісів. Це забезпечує належні умови для відтворення місцевої водно-болотяної фітофауни, насамперед видів родин качині, чаплеві i пастушкові, а також іхтіофауни, зокрема рідкісного виду з родини осетрових – стерляді. Слід зазначити, що східна частина угіддя в межах Сумської області входить до складу Національно-природного парку «Деснянсько-Старогутський». Це одна з найбільш збережених ділянок долини р. Десна на території України. Саме угіддя знаходиться у межах зони помірної вологості.

Водно-болотні угіддя є невід’ємною частиною нашого довкілля. Вони допомагають зменшити вплив повеней, підтримують існування рідкісних видів рослин, звірів, птахів. Заболочені місця є регулятором клімату. Це чи не єдина екосистема, що протидіє накопиченню СО2 в атмосфері і відповідно парниковому ефекту. Однією з важливих якостей боліт є збір та накопичення дощової та талої води.

Використовуючи її протягом посушливого періоду болота не дають міліти річкам, що протікають серед них. Саме тому в результаті осушення боліт, зникають малі річки.

Збереження та стале використання водно-болотних угідь можливо лише за умови дбайливого ставлення до цих об’єктів, як запорука передачі здорового довкілля майбутнім поколінням.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь