A A A K K K
для людей із порушенням зору
СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

Розлучення з іноземцем або з особою, що зареєстрована на окупованій території України

Дата: 24.11.2022 11:03
Кількість переглядів: 422

Розлучення – здавалося б, одна з найлегших категорій справ для адвоката, ну що там, написав заяву по шаблону, головне дотриматись вимог чинного ЦПК і не залишити поза увагою основні вимоги до позову, в тому числі, такі дрібниці, як індекс, засіб зв’язку, попередній розрахунок суми судових витрат і таке інше (адвокати мене зрозуміють), через відсутність яких позов залишиться без руху.

Однак, кожен клієнт приходить до адвоката і, як правило, тягне за собою цілу купу всіляких нюансів, над якими доводиться помізкувати, щоб справа завершилась успішно.

Розлучення з іноземцем в Україні.

Мене, як практикуючого адвоката в сімейному праві, не лякає судовий процес розлучення з іноземцем, а от клієнти, які звертаються з таким питанням, як правило, переконані, що для розлучення потрібно їхати закордон до місця проживання другого з подружжя, залучати їхнього адвоката, щоб той міг вести справу на іноземній мові згідно іноземного законодавства. Когось непрофесійно проконсультували, хтось сам собі придумав перешкоди, щоб їх долати і отримувати від цього задоволення, точно не знаю, але знаю одне – процес розлучення з іноземним елементом в Україні – нормальне явище, і все це можна зробити в Україні.

Життевий шлях у кожного свій, і він індивідуальний. Буває, що одружуються двоє громадян України, реєструють шлюб на території нашої Неньки, а потім один з них отримує громадянство іншої країни, виїжджає закордон, сімейні зв’язки слабшають, а згодом, і взагалі – втрачаються. В кожного налагоджуються інші стосунки і постає питання про розірвання давно неіснуючого шлюбу. Куди звертатись, що робити, а тим більше, якщо ініціатор розірвання шлюбу – той хто за кордоном і вже не українець?

Слід зазначити, що Україна є державою соціальною та демократичною, а тому, дає можливість кожній особі реалізовувати свої права у передбаченому законом порядку. Конституція України визначає, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України.

За загальним правилом, суди України можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, якщо відповідач у справі має на території України місце проживання або місце знаходження за правилами загальної підсудності.

Розірвання шлюбу в Україні між громадянином України та іноземцем або між іноземцями здійснюється з урахуванням норм Закону України «Про міжнародне приватне право». Якщо між Україною та державою, громадянином якої є один з подружжя, укладено договір про правову допомогу в сімейних і цивільних справах, застосовуються його положення в частині розірвання шлюбу. Якщо ж такого договору не укладено, - в такому випадку українські суди уповноважені розглядати будь-які справи з іноземним елементом за нормами українського законодавства, зокрема якщо на території України мала місце подія, що стала підставою для подання позову, тобто реєстрація шлюбу.

Якщо конкретніше про справу, якою я займалась, то це був процес розлучення громадянина Ізраїля та громадянки України, які колись, обоє бувши українцями, одружились в Україні, а потім чоловік виїхав в Ізраїль, отримав громадянство іноземної держави і вирішив розлучитись. Розглядав дану справу місцевий суд за місцезнаходженням відповідачки – громадянки України.

З приводу особистої присутності позивача-іноземця на судових засіданнях, слід зазначити, що такого закон не вимагає, оскільки адвокат уповноважений вести справи від імені клієнта, і підписати позовну заяву також може адвокат, відповідного висновку прийшов Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 607/10879/20.

Розлучення громадян України, які зареєстровані на окупованій території.

З моменту вторгнення РФ на територію України та початком війни змінилося все: люди, мрії, уявлення про майбутнє, а для правознавців – що не день, то зміни в законодавстві, тільки б встигнути вчасно відслідкувати.

На тимчасово окупованих територія України, зрозуміло, що немає можливості жити так, було «до» і в тому числі немає можливості здійснювати правосуддя. Місцеві суди, що не мають можливості працювати, як раніше, через окупацію, тимчасово припинили свою роботу, а справ, що підсудні таким судам розглядають інші суди України, про що постійно повідомляють в засобах масової інформації та через мережу інтернет.

Подружжя зареєстроване на окупованій території, наразі виїхали на підконтрольну територію України, отримали статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), і один з них хоче розлучитись. Що робити, куди звертатись.

Перший варіант: загальна підсудність за місцезнаходженням відповідача. Це означає, що звернутись потрібно до суду, якому наразі тимчасово передано повноваження з окупованої території. На сьогоднішній день не є проблемою звернення в будь-який суд на території України, оскільки адвокати вже практично відвикли від паперової роботи і перейшли на роботу в судах через електронний кабінет, а тому навіть тимчасові перебої в роботі укрпошти не стануть на заваді судовому процесу.

Інший варіант: якщо позивачем є жінка, з якою проживає дитина - є можливість скористатись альтернативною підсудністю і звернутись в суд за місцем проживання позивачки, як тимчасово переміщеної особи. Цей варіант, мені здається, більш зручний, оскільки є можливість взяти безпосередню участь в судовому процесі і подати документи безпосередньо в суд.

Для тих, хто дочитав статтю до кінця, поділюсь власним досвідом з приводу розлучення вагітної дружини. Закон не дає можливості розлучитися в суді, якщо дружина вагітна, або необхідно, щоб батько майбутньої дитини підтвердив «свою участь в процесі», знають про це лише правознавці, а от клієнтка, яка вірить в те, що її стан буде підставою для скорішого процесу розлучення, помиляється. Аби суд пройшов успішно, щоб не ускладнювати процес і не залучати третю особу, не беріть з собою в засідання клієнтку, адже закон не вимагає особистої присутності позивача.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь