A A A K K K
для людей із порушенням зору
СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

Шановні мешканці Середино-Будської громади!

Дата: 23.03.2023 15:48
Кількість переглядів: 147

Фото без описуУ Середино-Будській міській раді 21.03.2023  було проведено засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому було розглянуто питання про недопущення спалення залишків сухої рослинності та сміття.

На засіданні виступив Махоня А.М., начальник 11 державної пожежно-рятувальної частини 2 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Сумській області. Він проінформував, що з настанням весни громадянами розпочинаються господарчі роботи на городах, подвір’ях, прилеглих територіях. Часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, різного сміття. У такому випадку добрі наміри, при наведенні чистоти та порядку, можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.

Щорічно, під час спалювання сухої рослинності, звичайна людська недбалість й необачність призводить до загоряння господарських будівель, житлових будинків, транспортних засобів. Шкода, від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків, несе велику небезпеку та завдає значних збитків.

Також спалювання листя та сухої трави становить загрозу для людського здоров’я, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати у людини різні тяжкі захворювання.

Станом на 22.03.2023 року на території Шосткинського району вже зафіксовано 88 пожеж, з них пожеж сміття та залишків сухої рослинності зафіксовано 18. У вогні на території Шосткинського району загинуло 3 людини.

Викликає велике занепокоєння і те, що внаслідок горіння сухої рослинності або сміття може відбутись послідуюче загорання споруд житлового сектору, лісів та торфовищ, що завдає великої шкоди навколишньому природному середовищу.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена наступна відповідальність за спалювання сухої трави та іншої рослинності:

 

Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду,

- тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У зв’язку з вищезазначеним, Середино-Будська міська рада звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки, відмовитися від спалювання сміття й рослинних залишків.

Є рослинні залишки – компостуйте!

Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь