A A A K K K
для людей із порушенням зору
СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

День здоров’я рослин

Дата: 08.05.2023 11:11
Кількість переглядів: 99

Фото без описуОрганізація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Це має на меті підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток

З 1994 р. Україна – член Європейської і Середземноморської організації захисту рослин (ЄОЗР), заснованої 18 квітня 1951 р. (ще до підписання Міжнародної конвенції захисту рослин ФАО). Сьогодні до ЄОЗР входить понад 40 країн Європи та Середземномор’я

За останні 40 років викиди парникових газів у атмосферу зросли удвічі і призвели до зростання середньої температури на 0.7°C. Винищення дерев та лісів, які поглинають СО2 з атмосфери, прискорює темпи зміни клімату. Ця зміна призводить до танення льодовиків, підняття рівня моря, почастішання екстремальних погодних явищ та інших негативних наслідків.

Зміна клімату вже впливає на природу як на рівні екосистем, так і на генетичному. Так, зміни кліматичних умов спричиняють зникнення природніх видів рослин і тварин, що становлять основу стійких екосистем, тоді як їх місце займають інвазійні види.

Водночас зміна клімату становить загрозу здоров’ю рослин, оскільки збільшення температури викликає переміщення шкідників і хвороб рослин у інші країни.

Зміна клімату впливає на поширення шкідників сільськогосподарських культур і хвороб, які загрожують світовому виробництву продуктів харчування і продовольчої безпеки. Це також кидає виклик існуючим системам захисту рослин і загальної продуктивності.

Отже, що ми можемо зробити?

  • Щоб піклуватися про рослини,  не обов’язково бути фахівцем з рослин. Кожен може зробити щось для захисту!
  • Будьте обережні під час подорожі до інших країн, якщо ви подорожуєте, пам’ятайте, що не потрібно брати з собою насіння, квіти, фрукти або овочі, якщо немає відповідного дозволу, бо деякі шкідники можуть ховатися всередині!
  • Перевіряйте походження товарів при замовленні рослин або рослинних продуктів онлайн. Маленькі посилки не підлягають перевірці органами влади, це означає, що ви можете допомогти шкідникам потрапити у нашу країну з-за кордону.
  • Будьте дбайливими до навколишнього середовища. Намагайтеся захистити Цінні ресурси Землі. Наприклад, уникайте марнотратства води і переконайтеся чи ви правильно розпоряджаєтеся побутовими товарами, що містять хімічні речовини, фарби або батареї, що можуть забруднювати наші ґрунти або воду.

 Державний фітосанітарний інспектор                                                                                    Антон БОГУЦА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь