A A A K K K
для людей із порушенням зору
СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

Посол доброї волі ООН, зустрілася з представниками органів влади України задля поглиблення надання допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з війною

Дата: 24.05.2023 14:44
Кількість переглядів: 63

Фото без опису22 травня 2023 року представники Мінсоцполітики взяли участь у зустрічі Наді Мурад, іракської правозахисниці, яка є Послом доброї волі управління ООН з наркотиків і злочинності з представниками центральних органів виконавчої влади, міжнародних та громадських організацій, які забезпечують протидію та надання допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та використовують Кодекс Мурад у своїй роботі. 

         «Мінсоцполітики з початку повномасштабного вторгнення російської федерації впроваджує механізми підтримки осіб, які постраждали від воєнних злочинів, злочинів проти людяності та грубих порушень прав людини в Україні, зокрема від сексуального насильства, пов’язаного з війною. Завдяки створеній мережі спеціалізованих служб, постраждалі можуть отримати юридичну допомогу, а також психологічні, медичні, соціальні послуги, зокрема послуги притулку, соціального супроводу, матеріальну допомогу. Наше завдання - створювати можливості для того, щоб покращувати допомогу та сприяти комплексній підтримці потерпілих», - зазначила Уляна Токарєва, заступниця Міністра соціальної політики.

          Учасники зустрічі обговорили поточну ситуацію щодо порушення прав людей через військову агресію російської федерації проти України, а також використання Кодексу Мурад в Україні та проведення тренінгів для різних груп фахівців на основі цього кодексу.

Кодекс Мурад, що названо на честь Надії Мурад, лауреатки Нобелівської премії миру та постраждалої від злочинів, скоєних ІДІЛ, є глобальним рекомендаційним кодексом поведінки для осіб, що збирають інформацію від постраждалих сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, встановлює принципи роботи розслідувачів і ставить у її центр права постраждалих, їхні пріоритети, ризики та благополуччя. 

           Цей Кодекс заснований на міжнародному праві, зокрема на основоположних правах людини — правах потерпілих на гідність, приватність, здоров'я, безпеку, доступ до правосуддя, правду та на ефективний юридичний захист. Таким чином, Кодекс відображає загальні, незаперечні основні стандарти, які повинні застосовуватися всіма суб'єктами в усіх контекстах, щоб заохочувати підхід, орієнтований на інтереси осіб, які пережили сексуальне насильство. Містить у собі стандарти, що застосовуються до фізичних осіб та організацій, які повинні інтегрувати ці стандарти у системи, політики, процедури, контракти та практику. 

             Під час візиту учасники також відвідали Центр допомоги врятованим у місті Києві, обговорили концептуальні засади, які лежать в основі роботи таких центрів, визначили подальші кроки співпраці.

 Довідково 

Станом на 01.05.2023 в Україні функціонує 809 спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статті.

Отримати консультацію щодо ситуації насильства, подальших кроків, а також контакти пунктів отримання допомоги можна за телефонами «гарячих ліній»:

      15-47 – (Державна установа «Урядовий контактний центр»), цілодобова та безкоштовна „гаряча лінія” з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

          За телефонним номером 15-47 надаються фахові послуги:

інформаційні (залежно від того, якої допомоги потребує людина, та до якої установи звернутися);

психологічні (постраждала особа може отримати безкоштовну консультацію психолога);

юридичні (консультації чоловікам та жінкам чи рекомендації щодо подальших дій або можливої допомоги).

        Також, ви можете зателефонувати до Середино-Будської міської ради за номером 0545172068, КЗ «Центр надання соціальних послуг» Середино-Будської міської ради – номер телефону 0545171355, де фахівці, зможуть проконсультувати та повідомити, куди звернутися за допомогою, нададуть інформацію про наявність спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі у громаді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь