Фітосанітарна служба інформує.
Бактеріальний опік плодових-небезпечне карантинне захворювання плодових насаджень
Хвороби – це одна з актуальних проблем, яка виникає при вирощуванні саду. Серед них – бактеріальний опік плодових. Цю хворобу без перебільшення можна вважати найнебезпечнішою, адже господарями є понад 170 видів рослин. Уражуючи вегетативні і генеративні органи, хвороба завдає серйозної шкоди, що зумовлює зменшення врожайності, пригнічення загального стану і стійкості рослин. У районах поширення бактеріального опіку щороку відмирає в середньому від 5 до 15 відсотків дерев, проте втрати нерідко сягають 60—80 процентів. Зараження рослин може відбуватися в різні періоди вегетації, коли температура повітря є оптимальною для розмноження бактерій, а також наявне зволоження, опади та комахи переносники. Виділяють три критичні періоди появи хвороби: ранньовесняний (період розпускання бруньок і цвітіння), літній (період інтенсивного росту дерев) та осінній (період посиленого сокоруху).
Характерні ознаки: бруньки, квітки, листя і молоді пагони чорніють, скручуються, але не опадають, а залишаються на дереві впродовж усього періоду вегетації, дерево виглядає ніби обпаленим, звідси і назва захворювання – «опік». За сильного розвитку та пізнього ураження ушкоджуються і зав’язі плодів - вони всихають, некротизуються й муміфікуються, однак залишаються висіти на дереві. Майже зрілі плоди темнішають, на них може виступати характерний бактеріальний ексудат блідо-жовтого кольору. Нерідко садівники вважають, що рослина прив’яла від посухи чи пожовтіла від поганого дощу, хоча насправді це може бути далеко не короткочасне й спричинене не природними катаклізмами явище, а ураження бактерією Erwinia amylovora (Burrill) Winslowetal.
Опік плодових поширюється з посадковим і прищеплювальним матеріалом, інструментами при обрізуванні гілок, переноситься комахами-запилювачами: бджолами, осами, мухами, попелицями. Джерелами захворювання можуть служити інфіковані плоди і тара. Для попередження занесення і розповсюдження на свою присадибну ділянку небезпечного карантинного захворювання – бактеріального опіку плодових культур – необхідно при купівлі ретельно оглядати зовнішній вигляд посадкового матеріалу. Саджанці плодових і декоративних культур бажано купувати в організаціях, які займаються виробництвом і реалізацією посадкового матеріалу, що проходить постійний фітосанітарний контроль. Також слід систематично обстежувати насадження на своїй присадибній ділянці на виявлення ознак захворювання.
У разі, якщо в саду виявлено вогнища цього захворювання, слід повідомити про це Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області.
Державний фітосанітарний інспектор Ю.Бєлік.