СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

Амброзія полинолиста - небезпечний карантинний бур’ян

Дата: 17.08.2023 16:56
Кількість переглядів: 76

Фото без описуАмброзія полинолиста  один з найнебезпечніших карантинних бур’янів. В Україну амброзія полинолиста була завезена 1914 році. Розповсюджена  амброзія полинолиста в 23 областях України.

Зовні амброзія нагадує полин звичайний. Стебло рослини може досягати  2-2,5 метрів, а коріння заглиблюється до 4 метрів. Стебло і листя опушені, квітки жовтого кольору, зібрані в колосоподібні суцвіття. Поширення бур’яну  набуває загрозливих масштабів. Росте вона скрізь: на подвір’ях, уздовж доріг, на пустирях, смітниках, у лісосмугах, на полях, вигонах та садах. Насіння зберігає життєздатність у грунті до 40 років. Насіння достигає у вересні - жовтні. Амброзія знищує місцеву рослинність, завойовуючи територію, завдає значнх збитків сільському господарству. Розвиваючи велику надземну і вегетативну масу, амброзія здатна в польових умовах витісняти і пригнічувати як культурні рослини, так і бур’яни. 

Амброзія дуже небезпечна  для здоров’я людини. Під час її масового цвітіння у серпні – вересні в повітря виділяється багато пилку, який, потрапивши в органи дихання, спричиняє тяжку алергічну хворобу – бронхіальну астму («осіння пропасниця»).

 Амброзія розмножується насінням, тому може бути завезена з насінневим матеріалом сільськогосподарських культур, особливо пізніх строків сівби (соняшику, коноплів, люцерни, овочів, кукурудзи та інших), період збирання яких, співпадає з дозріванням насіння бур’яну, а також із засміченими зерновідходами, сіном, перегноєм, розсадою овочів, багаторічними саджанцями. Крім того насіння амброзії завозиться з піском, щебенем, будівельними конструкціями, розноситься вітром, водою, тваринами, птахами, людиною.

            Уже кілька десятків років цю рослину марно намагаються знищити на всіх континентах. Проти неї використовують хімічні, біологічні та механічні засоби боротьби. Одним з варівантів боротьби - є створення штучних фітоценозів з багаторічних злакових та бобових трав, через 2-3 роки створена дернина витісняє амброзію. На засмічених ділянках доцільно використовувати агротехнічеий метод: перекопування або приорювання грунту з подрібненням рослинних решток та з наступним висівом багаторічних трав. Якщо ж амброзія полинолиста з’явилась біля вашої оселі, не дайте можливості достигнути її насінню. У червні та першій декаді липня, в міру відростання рослин, необхідно скошувати його не менше 3-4 рази за літо. Таким чином захистите своє здоров’я та врожаї, а також поліпшите ситуацію в довкіллі.

Сільгосптоваровиробники та мешканці району не повинні бути байдужими та у разі виявлення амброзії полинолистної повідомити про це Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                    Ю. Бєлік


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь