СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

ПРО СТАТУС ДИТИНИ, ЯКА ПОСТРАЖДАЛА ВНАСЛІДОК ВОЄННИХ ДІЙ ТА ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ

Дата: 20.09.2023 08:37
Кількість переглядів: 454

Фото без описуЗ 1 червня 2023 року до постанови КМУ від 05.04.2017 № 268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів», були внесені зміни, відповідно до яких діти Середино-Будської громади мають право отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягла 18 років (повноліття), і в результаті:

1) отримали поранення, контузію, каліцтво;

2) зазнали фізичного, сексуального насильства;

3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

6) зазнали психологічного насильства.

Всі діти нашої громади підпадають під категорію дітей, які зазнали психологічного насильства.

Для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, як такої, що зазнала психологічного насильства, законні представники дітей, діти,  яким виповнилось 14 років та особи, які на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягли 18 років (повноліття) подають до служби у справах дітей Середино-Будської міської ради заяву про надання статусу, згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України “Про захист персональних даних” і засвідчені в установленому порядку копії таких документів:

  • свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що посвідчує особу дитини;
  • документа, що посвідчує особу заявника;
  • довідки про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи (у разі наявності);
  • витягу з реєстру територіальної громади (у разі наявності) (разі відсутності відомостей про задеклароване/зареєстроване місце проживання/перебування дитини, доказами підтвердження її місця проживання/перебування на території, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованій Російською Федерацією, можуть бути відомості, які містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, або документи про право власності батьків або дитини на рухоме чи нерухоме майно, або свідоцтво про базову загальну середню освіту, або атестат про повну загальну середню освіту, або документ про професійно-технічну освіту, або табель успішності, або учнівський квиток, або медичні документи);
  • висновок оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, підготовлений КЗ «Центр надання соціальних послуг» Середино-Будської міської ради/ копія посвідчення з написом “Посвідчення члена сім’ї загиблого”, якщо дитина отримала статус відповідно до Порядку надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, деяким категоріям осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 р. № 740/ копії свідоцтва про смерть та документа, що підтверджує загибель особи внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, або копія документа, що підтверджує смерть особи внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, у разі загибелі батьків дитини або одного з них із числа цивільних осіб.
  • Законом України від 16 січня 2020 року № 474-IX було внесено зміни до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчування дітей внутрішньо переміщених осіб (Закон України «Про дошкільну освіту», Закон України «Про загальну середню освіту», Закон України «Про професійну (професійно-технічну) освіту»).

    Зокрема встановлено, що дітям , які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб, за рахунок держави гарантується забезпечення дитячим харчуванням у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

    Також, стаття 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» визначає, що діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, які навчаються у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України”.

Для консультації ви можете звернутись до служби у справах дітей Середино-Будської міської ради за адресою: м. Середина-Буда, вул. Центральна, буд. 25, каб. 2.1, тел.: 7 21 92 або до КЗ «Центр надання соціальних послуг» Середино-Будської міської ради за адресою: м. Середина-Буда, вул. Троїцька, буд. 26, тел.: 7 13 55

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь