СЕРЕДИНО-БУДСЬКА МІСЬКА РАДА
Сумська область, Шосткинський район

Фітосанітарна служба інформує!

Дата: 27.05.2024 10:42
Кількість переглядів: 101

 Фото без описуБактеріальний опік плодових-небезпечне  карантинне захворювання плодових насаджень

Хвороби – це одна з актуальних проблем, яка виникає при вирощуванні саду. Серед них – бактеріальний опік плодових. Цю хворобу  без перебільшення можна вважати найнебезпечнішою, адже господарями є понад 170 видів рослин. Уражуючи вегетативні і генеративні органи, хвороба завдає серйозної шкоди, що зумовлює зменшення врожайності, пригнічення загального стану і стійкості рослин.  У районах поширення бактеріального опіку щороку відмирає в середньому від 5 до 15 відсотків дерев, проте втрати нерідко сягають 60—80 процентів. Зараження рослин може відбуватися в різні періоди вегетації, коли температура повітря є оптимальною для розмноження бактерій, а також наявне зволоження, опади та комахи переносники. Виділяють три критичні періоди появи хвороби: ранньовесняний (період розпускання бруньок і цвітіння), літній (період інтенсивного росту дерев) та осінній (період посиленого сокоруху).

Характерні ознаки: бруньки, квітки, листя і молоді пагони чорніють, скручуються, але не опадають, а залишаються на дереві впродовж усього періоду вегетації, дерево виглядає ніби обпаленим, звідси і назва захворювання – «опік». За сильного розвитку та пізнього ураження ушкоджуються і зав’язі плодів - вони всихають, некротизуються й муміфікуються, однак залишаються висіти на дереві. Майже зрілі плоди темнішають, на них може виступати характерний бактеріальний ексудат блідо-жовтого кольору. Нерідко садівники вважають, що рослина прив’яла від посухи чи пожовтіла від поганого дощу, хоча насправді це може бути далеко не короткочасне й спричинене не природними катаклізмами явище, а ураження бактерією Erwinia amylovora (Burrill) Winslowetal.

 Опік плодових поширюється з посадковим і прищеплювальним матеріалом, інструментами при обрізуванні гілок, переноситься комахами-запилювачами: бджолами, осами, мухами, попелицями. Джерелами захворювання можуть служити інфіковані плоди і тара. Для попередження занесення і розповсюдження на свою присадибну ділянку небезпечного карантинного захворювання – бактеріального опіку плодових культур – необхідно при купівлі ретельно оглядати зовнішній вигляд посадкового матеріалу.  Саджанці плодових і декоративних культур бажано купувати в організаціях, які займаються виробництвом і  реалізацією посадкового матеріалу, що проходить постійний фітосанітарний контроль. Також слід систематично обстежувати насадження на своїй присадибній ділянці на виявлення ознак захворювання.

 У разі, якщо в саду виявлено вогнища цього захворювання, слід повідомити про це Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

                                                                                                                                             Державний фітосанітарний інспектор  Ю.Бєлік.                                                                                


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь